ALFALFA PLUS
Isi kadungan: 500ml
Cara penggunaan:
Masukkan 2-3 sudu besar alfalfa ke dalam air kosong dan minum. Minum 2- 3 kali sehari
Alfalfa
Alfalfa
merupakan tanaman yang berbagai manfaat kesihatan. Ianya lebih dikenali
sebagai Raja Segala Tumbuhan.Tanaman ini dapat tumbuh sampai satu meter
dan memiliki bunga kecil berwarna ungu.
Tanaman
alfalfa memiliki sistem akar sangat dalam hingga mencapai sekitar 4,5
meter. Sistem akar yang dalam membuat alfalfa dapat menyerap mineral
yang tidak biasa ditemukan di permukaan tanah.
Tanaman
ini sangat istimewa dan dikenali oleh orang Arab sebagai ayah dari
tanaman. Alfalfa telah digunakan sebagai ubat herba sejak berabad-abad
dalam perubatan tradisional Cina dan ayurveda. Ianya sangat bagus dan
sesuai untuk lelaki dan wanita.
Alfalfa kaya dengan
1. Mineral,
2. Kalsium
3. Magnesium,
4. Kalium
5. Zat besi
6. Vitamin B, C, E, dan K.
7. Protein
- Gastrik – anti toksin asli dan anti gas
- Alahan/Alergi – membuang racun daripada badan
- Asma – membuang racun daripada badan.
- Gout – mengurangkan sakit-sakit sendi.
- Mengatasi sakit sendi –
- Buah pinggang – memproses toksin dan racun keluar.
- Serangan jantung (arteri koronari tersumbat)
- Strok
- Tekanan darah tinggi
- Aneurysm (arteri menggelembung seperti belon. Ini boleh berlaku kerana tekanan darah tinggi yang menyebabkan dinding arteri darah jadi lemah seterusnya boleh mengakibatkan organ-organ pecah dan pendarahan (hemorrhage)
- Congestive Heart Failure (jantung gagal pam darah keluar, darah terkumpul dalam urat dan tisu bengkak [edema])
- Angina (otot-otot jantung tidak terima bekalan darah yang cukup, dada dan bahu kiri boleh sakit. Alfalfa mengurangkan penyerapan semula [reabsorption] kolesterol dalam sistem penghadaman serta kajian telah menunjukkan kolesterol tidak baik [LDL] mampu dikurangkan tanpa mengurangkan paras kolesterol baik [HDL])
- Mengurangkan paras kolesterol
- Mengelakkan pembinaan plak dalam darah (reverse plaque built up) dalam arteri.
- Pengurangan bera tbadan – sebab ia fiber dan lebih 40 zat nutrien serta merangsangkan penyerapan nutrien.
- Membersihkan usus – menyahtoksin bahan pewarna, pengawet dan perasa yang kebanyakan kita gunakan dalam masakan.
- Gangguan prostat
- Pundi kencing
- Anti ulser
- Anti arthiritis - membantu penghadaman lemak kerana kaya dengan klorofil
- Anti diabetes
- Mencuci saluran darah – mengurangkan pembentukan plak ateroklerosis.
- Melegakan Fluid retention – bengkak air.
- Megurangkan kolesterol - mengandungi Saponins iaitu serat bagi menyerap keluar Kolesterol
- Bisa-bisa/sejuk2 kaki
- Keputihan (wanita)
- Jerawat
- Keserian wajah
- Milk booster
- Menguatkan otot vagina
- Memejalkan payu dara